Friday, August 28, 2009

Menu Hari Keenam

dalam pening-pening nak masak apa ini je dapat buat lepas balik keja


sayur kacang bendi ...semua sayur kekacang jadi kegemaran kami


rendang kerang dengan pucuk ubi, masa mencari resepi nie pelik je rasa tp hati terlintas nak buat jg sebab pucuk ubi baki buat pecal semalam ada... last menjadi juga... best rasa dansedap suami aku bagi A heheheeh


mutabak mini balik kerja teringat inti karipap aku ada dalam petiais jadi aku masukkan telur masak jab dan balut jadikan mutabak.

Thursday, August 27, 2009

Menu Hari Kelima

Hari nie lepas keja terus g TF & Bilion beli barang dapur, nak elak bawa anak bimbang H1N1 ...jadi idlan dok umah mak ( pengasuh dia dulu ) kami suami isteri g shoping barang. Habis beli barang pun dah lewat .. aku cadang beli juadah berbuka . suami aku ok jee..tup2 teringat bihun semalam ada lagi aku simpan dlm peti ais leh panaskan dan buat pecal. Kuah kacang mak cik ( mak alia ) bagi, bahan lain semua dah aku beli jab jee tu rebus-rebus. Cukup la tu juadah berbuka.
Sahur nti baru makan nasi. Apa lagi aku bagitau suami aku dia pun setuju wah senang jee... heheheh..

Sedap kuah kacang mak cik terima kasih banyak-banyak .. suami aku makan 3 kali tambah tu dah makan bihun ckit.

Pecal nie kalau mak kat kampung panggil gaduh-gaduh . sebab banyak sayur campur-campur dalam tu digaul sekali depa bergaduhla hehehehehehe. Masa sek dulu mak rajin buat ... bila aku dok di tanjong first jumpa Pecal aku nganga juga macam gaduh-gaduh je heheheh dah memang gaduh-gaduh org cni panggil pecal.


bahan-bahan pecal , besar-besar aku potong timun dan sengkuang dah azan aku tak siap lagi memotong


sotong rendam


kuah kacang
Menu Hari Keempat

Aduhai ... dah hari keempat puasa ... dah tak tahu masak apa... sebelum posa tiap-tiap hari masak bila balik keja tapi tak sebuntu bulan posa. bila bulan posa nak masak yang best-best utk menu berbuka kami sekeluarga tapi tak tahu apa benda. last tanya suami , katanya ikut suka ..alamak lagi pening ... last suruh dia fikir nak makan apa .... akhirnya bihun menu utama.. dan aku tambah goreng keropok muling tu.


keropok muling , dulu nak makan keropok niee tunggu sapa2 bawa dari acheh jee aku dapat makan ... ye la tak pandai nak cari .. kat tanjong nie pun kat billion dan pasar tani je ada rasanya . Nie keropok kesukaan aku sekeluarga , ayah lagi suka tapi keropok nie anginnn. lepas pantang dulu mak ngah ada goreng bawa balik dari acheh..bawa g umah pak su kebetulan aku pun ada ctu ...siap kena marah mak tak g makan lagi suruh pantang.. nie anak dah dekat 2 tahun aku bantai laa. insyaAllah tak da apa-apa.Dulu kat langkawi mak jang buah kuah batak fuh terangkat ...teringin gak nak belajar tapi kenala tanam pokok muling tu.


buah kurma dah beli ganti yang masuk dalam acar limau tu



Bihun goreng kesukaan idlan

Tuesday, August 25, 2009

selipar hilang lagi

Betul-betul menyusahkan laa... bila x da tanggungjawab dan buta hati. nie masuk kali ketiga selipar aku g toilet tu hilang . tension betul. hidup dengan student bakal guru niee macam niee jadinya.

first student sapu selipar aku simpan dlm bilik depa lepas ..buat harta sendiri lak tu utk depa guna g toilet. mengamuk aku bila tau ...aku g toilet ambil air solat dgn kasut tinggi habis kasut aku.

second aku beli baru lak , depa tukaq lak pulak dengan selipar cabuk depa yang dah putus. kalau selipar suaru ada tanda potong ..selipar aku sempurna ...x cacat dan tak disunatkan.

kali nie lak hilang terus.... aduhaiiiiii tensionnnnn ...sapa lak sapu larat ke nak beli.. tak pa la pakai kasut tinggi pada aku maki hamun malaun-malaun x da hati perut ...kalau pinjam pulangkan tak pa x la nak maki ..tapi dah tak balik-balik tu ..pencuri laa. aku dah check kat surau tak da ... kot depa tukaq ..x da so makna dicuri ....malaun tak guna tul
Menu Hari Ketiga

dah tak tahu nak masak apa ... masa sahur tanya suami nak makan apa dia cakap nasi je la... aku tanya lagi nak nasi warna-warna ( nasi tomato kee nasi carot kee dll ) or nasi putih .. dia kata nasi putih jee ..

balik keja my husband mai ambil hehehe dia cuti sekolah jadi dia hantar keja dan jemputla ...ajak terus g blillion cari sayur ... last ini la menunya yang sempat masak . Aku tambah pemanis mulut dengan kurma dan aku goreng karipap.


Sup ayam untuk anakanda tercinta ... idlan ayam no 1 tambah kalau goreng jee x lekang dr tangan sampai lincin


sayur kacang buncis ngan karot ...nie menu kesukaan kami suami isteri sapu lincin hehehe.


Sambal ikan temenung. kalau buat seekor-sekor nampak x best jadi aku potong dua. kalau dulu masa , masa menu berasaskan ikan ,bulan posa keras jee ..tak sentuh. kata dulu ..niee dah tua-tua selera dah berubah sapu lincin hehehehehe
Menu Hari Kedua


Karipap permintaan suami ... aduhai dah tak pandai cuba juga .. tapi kali niee guna shortening rasa ok ikut sebiji2 resepi hehehehehehe dapat banyak lak tu simpan buat frozen bila-bila leh goreng. jenuh juga klim dah x pandai senget benget hehehehe.Aku biskut raya lulus kuih muih nieee alamak .... pening juga


nasi goreng je sempat dah asyik klim karipap .
Menu Hari Pertama


cucuk ikan ... aku guna ikan bunga air or ikan pais ... sedapnya... ikan niee masa siang leh buang tulang ..bila jadi cucuk x yah risau tulang dah.


Agar-Agar berlapis ini ganti kurma ... hehehehe aku belasah kurma buh dalam acar habis time buka posa suami tanya mana kurma aku jawab dlm acar kurma tu... hehehehehe... stok tak cukup cukup2 untuk acar je...nanti kita g beli yee.


nie lak kanji , resepi turun temurun keluarga ayah . sejak kecik nie la menu utama berbuka puasa . Ayah selalu suruh makan ini dulu masa berbuka puasa supaya tidak dahaga esoknya. Tapi aku buat x macam mak buat ...mak siap buh rempah ratus dlm sehelai kain ikat jadi macam bunjut sup tu ... aku pakai buh kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga jee. Best kanji buat dengan udang fuh sedappp...