Friday, September 04, 2009

Menu Hari Ke Tiga Belas


Hari ni x masak , aku sakit telinga ya Rabbi sakit gila ... pagi tadi ok lagi dlm meeting KIK leh bergurau senda gelak ketawa ... naik jam satu berdenyut semacam jee... rupanya dah lapan jam ubat dah habis dalam badan agaknya ... nak cakap , nak duduk berdiri semua tak kena. ...sakittttttttt.... aku gagah turun dari opis g kutip daun melur kat depan opis... bagi salam dan minta izin dulu risau kot ada benda jaga..hehehehe... dah dgr komplaks muzik keras risau juga. Daun tu aku upaq dengan bedak sejuk baca doa segala penawar tapi tak jalan juga. msg suami minta beli juadah jee untuk berbuka petang tu. Balik umah tertahan-tahan air mata menahan sakit.

Waktu berbuka ... nasi kerabu pantai timur tu mmg salah satu kesukaan aku .... tapi sayang mulut nak nganga suap nasi tak leh jenuh jolok juga supaya x sakit lain lak nti jika x makan dah ada anak risau juga... semua suami siapkan TERIMA KASIH SAYANG. Last aku buat keputusan g Klinik lagi sekali... balik klinik terus lena ... jaga tiga pagi alhamdullilah dah hilang sikit sakit aku mampu bangun masak masak nasi dan sambal sotong kembang malas nak snap gambar......

Aku dapat mc ... hari Jumaat rancang leh la konon buat kuih raya . siap dah bancuh doh kuih siput.... lepas antaq idlan pagi tu nak buat kuih siput tup-tup sakit balik apalagi masuk petiais je doh tu aku mengerang sakit jee... suami pun keja sedih rasa ...kalau idlan ada tentu tak terlayan niee... dah ketaq nak demam pula dah berair idung... alamak .... selsema nak masak apa lak hari niee macam niee... tungggu la kalau ada menu aku masak aku upload cni ...ye cdg nak buat kanji ( moisup ) jee senang makan dah mulut x leh buka gara-gara telinga sakit, kerengkong pun sakit. insyaallah esok chat la kot nak buat biskut raya niee... rasa mcm x sempat buat dah jahit baju pun x mula lagi tak da bj raya ke aku nti ....nak pegang mesin tak lalu letih jeee menahan sakit. dugaan sungguh bulan posa niee.

Thursday, September 03, 2009

Menu Hari Kedua Belas

simple je menu niee mee goreng basah , nak makan nasi rasa x best jee semalam sahur nanti menu wajib nasi jadi aku cadangkan pada suami goreng mee je dan kuih-muih yang frozen tu cukupla dia setuju ...jadi itu je menu kami

Wednesday, September 02, 2009

Batang Buruk

Resepi Batang Buruk Nestum

Buat tatapan sab yee... semalam sab ym nak tengok gambar hari niee dah siap. cuti minggu lepas mmg bercadang nak buat biskut raya...tapi suntuk sebab banyak benda nak buat ... last hari ketiga tu baru dapat buat kuih batang buruk niee. sebenar tak da dalam plan kuih ni tapi...tengok ada kulit popia terus jalan la.

ini hasilnya dapat 1 balang kecil ... dari setengah pack kulit popia yang besar tu. tak cukup lagi niee kena buat lagi ada dua umah lagii ..kalau umah mak tak cukup balang kecik tapi kalau umah mertua dan umah kami insyaallah cukup. sapa nak rasa raya datang umah yee.


Kuih-Muih Frozen


Hari pertama puasa tu , suami aku ajak g beli karipap segera ... bila fikir-fikir balik dan bincang last aku buat keputusan buat dan bekukan jadi bila-bila nak makan dah ada dalam peti ais. jadi aku dapatla buat 3 jenis niee. Tak digoreng selalu .. kalau makan nasi menu buka puasa sure kuih tak jalan. kalau masak mee or bihun dan seangkatan dengannya baru kuih-muih niee digoreng. save bajet hehehehe. ni gambar pagi tadi keluarkan dari peti ais untuk goreng anak bawa bekal. jadi teringat kat sab semalam sab YM jadi masukkan gambar kat cni.

Popia Resepi Bonda


popia



karipap dan mutabak yang bekukan
Meni Hari Kesebelas



ikan masak kicap


udang goreng terung
Menu Hari Kesepuluh

hehehe menu simple jee tapi nie la kegemaran aku ... zaman bujang dulu leh kata seminggu berkali-kali aku masak ini jee ... ayah kata tu makin menjadi badan tu asyik makan kentang hehehehehe. Aku masak menu niee sambal kentang dengan ikan bilis + telur + goreng sikit mutabak cukuplaa. tapi telur dan mutabak tak ambil gambar lak.


sambal kentang dengan ikan bilis
Idlan selsema dan batuk lak ...

aduhai kesian anak ibu... hari tu g potong rambut idlan ... tu rambut baru idlan hehehe mak ( pengasuh idlan ) kata macam mawi hehehehe. macam-macam yee... ambil gambar pun x nak senyum ... dah tak sehat ... tidor malam asyik dengar batuk jee.. ubat dah bagi reda jab kemarin tapi malam tadi kuat pulak nasib selsema dah ok . Semoga Anak ibu cepat-cepat chat .



Tuesday, September 01, 2009

SELAMAT HARI MERDEKA



......... MERDEKA....MERDEKA ...MERDEKA

Monday, August 31, 2009

GAMBAR-GAMBAR KENANGAN

hari ni..lepas bersahur sementara nak menunggu azan subuh ..aku belek gambar lama -lama idlan tidor leh la dok lama-lama depan komputer jadi aku upload cni memori lepas bersama kawan-kawan ...banyak lagi tak sempat ... lambat sangat upload satu2 gambar


kenangan g genting dengan kak mas

href="http://2.bp.blogspot.com/_4NWjBIUib6Q/SpsAzG78sBI/AAAAAAAACNM/8BvrUf0x5os/s1600-h/MVC-366F.JPG">
kenangan dengam ain masa kena g bertugas kat kraftangan rawang ..


kenangan dengam sab masa kena g bertugas kat kraftangan rawang ..


kenangan raya bersama rakan sekelas di ITTAR di umah sapa ye dah lupa nama


nie masa aku kat kolej legenda, maa nie ada aktiviti kayuh basikal pusing langkawi ...hilang la beberapa kilo best tapi penat


kenangan kawan-kawan di Sek. Men T.M, sah , feddy, lin, zaidat , zu, kin , maya , dan kak bush

href="http://3.bp.blogspot.com/_4NWjBIUib6Q/Spr8LIMu9YI/AAAAAAAACMk/EiU20utYPqM/s1600-h/pic17.jpg">
kenangan dengan faizal dan sal di Ahya uL-ulum


kenangan kawan-kawan di madrasah Al-Nahdzah , tie, rokiah dan nura masa nie gunung jerai.

Menu Hari Kesembilan


sayur kacang panjang d carot ...


ha ... baru pandai buat air asam pencicah ikan bakar tu , dulu x makan jadi x reti buat.. masa kecik-kecik pernah makan arwah tok buat.. itu kali pertama makan ...tapi tok buat x buh belacan. Bila dah kawin suami makan ..alamak kena belajarla jadi aku belajar dari jun sebab aku g umah dia makan air asam sedap sangat..sekarang dah buat aku sangkut sekalila makan. Tapi sambal belacan sorry tak sentuh dan tak reti buat itu suami aku kena buat sendiri kalau nak makan.


Hari tu g TF tengok ikan temenung borek niee fuh bakar sedap niee... aku beli 4 ekor jee pilih yang besar-besar ...bakar dua ekor jee sampai ke sahur baru habis hehehe.
Menu Hari Kelapan

Laksa , permintaan suamiku nak makan laksa .. dia suka sangat..sama la idlan hirup kuah sampai lincin.. rupanya dia pun suka laksa...lama tak masak laksa sejak bersalin dulu nie idlan dah hampir 2 tahun baru dapat buat.

Sunday, August 30, 2009

Menu Hari ketujuh

aduiii penat fikir nak masak apa ...buka peti ais tengok stok barang mentah melengung juga.. last ini jee dapat ..


kerabu timun....gaul semua bahan simpan dalam peti ais jab baru best makan, baru sebati.


masak hitam sotong , ni kegemaran family aku ...hehehe mak rajin masak sotong macam nie untuk kami