Char Keow Tew

jom .. kita masak char keow tew untuk berbuka


 

Bahan pes  :

  • bawang putik ( ketuk )
  • minyak 
  • cili kisar
  • kicap sotong
  • kicap manis
  • sos cili
  • kuib ikan bilis
  • air

Cara .. kita buat kuah dulu

Panaskan minyak tumis bwag putih je..masukkan cili kisar agak2 dalam 2-3 sudu je , nak pedas leh tambah lagi ye. masukkan sos cili , kicap, kicap sotong, garam , kuib ikan bilis, serbuk perasa. dan air masak sampai mendidih ketepikan .

Bahan utk char kew tew:

  • telur
  • udang
  • keow tew
  • tauge & kucai

panaskan kuali, masukkan kuah dalam 4 senduk, masukkan udang , masukkan keow tew, sayur dan telur , semua dah masak leh terus hidangkan. 

 

Selamat Berbuka Puasa

 

 

Comments

Popular Posts