Dangai

Dangai sejenis kuih glomur kat utara semenanjung Malaysia. aku klu balik kampung , kuih ni adalah salah satu kuih wajib mesti pergi cari kat pekan simpang kuala petang2. 

Bahan: 

  • 3 cawan tepung pulut 

  • 6 cawan nyioq ( nyioq muda sedap kena mesin putih )

  • garam

  • gula

Cara:

  1. gaul sebati nyioq , garam dan tepung pulut  , 

  2. panaskan acuan  kita tabur tepung pulut ckit nak elak dia melekat nanti. 

  3. masukkan adunan separuh je dulu lepas tu kita tabur gula sikit2.

  4. masukkan lagi adunan sampai penuh Tapi  jangan tekan bagi padat.

  5. last perui gula sikit kat atas tu ..tutup dengan daun pisang dan tudung acuan bakar dengan api sederhana. 

    bila nampak dah garing kat tepi2 dah masak dangai kita lehla angkat ye. sedap makan panas2.


     selamat berbuka puasa

Comments

Popular Posts