NASI MINYAK KARI DAGING
Setiap 16 April kami sekeluarga akan meraikan hari kelahiran en. suami. Selalu aku akan sediakan juadah istimewa. tapi tahun ni kami sekeluarga dikenakan KURANTIN apabila en.suami menyertai 1 kursus dan dikalangan peserta terdapat seorg yang +- Covid 19 . oleh yang demikian kami sekeluarga dan seluruh keluarga peserta kursus diarahkan berada dirumah sepanjang 14 hari. Jadi tempahan kek dibatalkan. dan stok makanan terhad apa yang ada dlm stok dirumah je.
untuk meraikan hari lahirnya en.suami jadi aku masak nasi minyak kari daging.
Bahan :
- beras brahmati
- bawang besar
- bawang putih
- halia
- daun pandan
- serbuk kari daging
- bunga lawang
- kulit kayu manis
- buah pelaga
- majerin & minyak
- buah gajus
- kismis
- santan
- garam
- gula
Cara2nya :
Panaskan majerin dan sedikit minyak .
Tumiskan bawang besar , bawang putih, halia, bunga lawang , kulit kayu manis , buah pelaga dan daun pandan sehinga layu dan masukkan rempah kari daging sebatikan dan masak sekata masukkan beras , air dan sedikit santan gajus, garam dan gula. masak sehingga nasi masak .
akhir masukkan kismis. leh hidangkan bersama sambal .
SELAMAT BERBUKA PUASA.
Comments