September 2020 ... ASYURA
Dah 2020, tahun ni tak terasa akibat COVID19, Tapi ada hikmah akibat COVID19lebih banyak luang masa bersama keluarga.Berasa WFH , tapi cam tak logik WFH bagi unit teknikal .. apa nak buat ye kat rumah ..bila semua mesin kat opis ..dok umah kita explore memasak bina badan. Macam2 masakan walaupun dah kembali masuk kerja seperti biasa.
Pejam celik -pejam celik dah masuk Muharam , tetiba en.suami ajak buat bubur asyura , adoii nak jawab ye or tak ???.. En. suami kan confrim kata yes. Jadi sediakan senarai barang utk en. suami beli , kita lak dapat nasihat dr Chef Kalsum dan Chef zaidah kat kedah , google2 juga dapatkan ilmu lagi. Itula sebelum ni tak pernah ambil pot bila mak buat bubuq asyura. nah kau ...buatlaa.
simpan sini resepi buat tatapan sendiri
BUBUR ASYURA
- beras - 5 cwn beras rendam semalaman blender halus
- santan - 1/2 kilo santan
- gula merah -500gm dimasak bersama gula putih dan tapis
- gula putih - 2 sudu besar
- garam - secukup rasa
- kacang hijau - sangai dan rebus
- kacang kuda - rebus
- ubi keledek - rebus (potong dadu )
- kacang tanah - panggang dan kupas kulit
- daun pandan
- satu tin jagung biji
- pisang sesikat emas
tips:
1 cawan beras : 4 cawan air + pati santan
gula merah dan putih dimasak dahulu , air paras gula je
Cara2nya:-
Blender beras hingga halus , gaul sebati bersama santan dan garam. bila dah sebati mula masak hingga pekat. masukkan air gula sebati je kita buh kacang hijau dan kacang kuda ... sentiasa kacau .. masukkan ubi keledek ... masukkan jagung.. kacau hingga masak dan masukkan pisang dan kacang tanah leh tutup api
kalau cara utara .. tgk aduanan bila sejuk lengkang dr piring or daun pisang baru ok bubur asyura tu selagi x lengkang dr piring kita x masukkan pisang dan kacang tanah tu. Bila sejuk boleh potong macam bengkang. SEDAPNYA.
first time buat dua adunan , adoii letih ... tp buka kita kacau tukang kacau en.suami hehehe.. ptg siap antaq rumah jiran2. Tetiba en.suami ckp mggu depan nak buat lagi satu adunan utk geng surau lak.
Comments